2009 m. balandžio 20 d., pirmadienis

Pakeliavimas - Bialystok

Neatsispyrėm visuotinei manijai – savaitgalį teko apsilankyti keliose Bialystoko parduotuvėse. Važiavome kupini smalsumo, kaip ten yra, pagal galimybes pagaliau nusipirkti padorų kostiumą, na ir naują GPS’ą išbandyti norėjosi. Jau pakeliui į Bialystoką akį traukė „MediaMarkt“ outdoor’ai lietuvių kalba reklamuojantys jų prekes. Supranti, kad dabar visas lenkų pasienio verslas orientuotas į Lietuvos rinką.
Pradžioje palakstymas po miestą pirmyn atgal Brangosios reikalais. Paskui pirmas prekybos centras – „Alfa„. Toks kaipo mūsų „Europos“ lygio. Tik ženkliai didesnis. Tikslas vienas – rasti man kostiumą. Radom. Geros kokybės. Kaina panaši kaip Lietuvoje, tik zlotais. Skaitome, kad duoda 15 proc. nuolaidą. Priedo parduotuvėje padovanoja marškinius ir kaklaraištį (kad visas komplektas būtų). Visa tai man kaštavo lygiai 1000 zlotų.
Lietuvių šiame centre nematyti, nors aikštelėje keletas auto su lietuviškais nr. mačiau. Gal jis sunkiau randamas – įsikūręs beveik miesto centre. Beje jis, kiek mačiau, reklamavosi penktadienio „Vilniaus dienoje“
Antrasis centras „Auchan“. Toks mūsiškės „Maxima bazės“ atitikmuo. Va ten tai tuntai lietuvių. Turbūt daugiau nei pusė visos parduotuvių lankytojų. Veža pilnus vežimėlius. Teko matyti net kai žmogus susidaręs sąrašą su lietuviškų prekių kainomis lygina jas su lenkiškomis. Aš nelyginau, nes ir lietuviškose nesiorentuoju. Man ten patiko didelės pasirinkimo galimybės. Daug to, ko pas mus nėra. Rūkytos alyvuogės, arbatos rūšys, kurių pas mus nėra. Beje arbatos tikrai ženkliai pigesnės nei Lietuvoje. Ir alyvuogių aliejus pigesnis. Tikrai geras aliejaus butelys apie 12 zlotų kainuoja.
Benzinas kažkiek pigesnis. Pas pačius lenkus, priklausomai nuo kolonėlės kaina svyruoja apie 0,3 zlotų. Pigiausiai mačiau Seinuose. Berods 3,85 zl litras, kas mūsiškai būtų apie 3,27 Lt.
Kad ši išvyka įgautų ir kažkiek kultūrinio atspalvio, gryžtant užsukom i Vygrius. Va ten tai gražu. Vienuolynas, ežerai. Su Brangiąja nusprendėm, kad dalį atostogų kada praleisim ten. Ežeras, baidarės. Miškas, miško keliukai važiuoti dviračiu. Visa ši infrastruktūra ten puikiai išvystyta.