2009 m. gegužės 5 d., antradienis

Praha


uvo neplanuotai planuota kelionė. Kažkaip su Brangiąja manėm, kad į Prahą pigių aviabilietų nebūna. „Čekų avialinijos“ laiko monopolį ir dažnai skristi, pvz, Vilnius – Praha – Barcelona būna pigiau, nei tik Vilnius – Praha. Abu mylim šį miestą ir svajojom jame pabūti kartu. Todėl, kai kažkada sausio mėnesį atradome, kad čekai pervieną puslapį siūlo bilietus už fiksuotą kainą – 200 Lt, ilgai nedvejoję ir čiupome bilietus. Vėlesni įvykiai parodė, kad gegužę mūsų laukia daug kitų įvykių ir sulakstymas savaitgaliui į Prahą gal kiek ir nelaiku, bet viską keisti buvo vėlu ir gegužės ilgąjį savaitgalį praleidome Prahoje. Jūsų dėmesiui trumpas fotoreportažas iš ten.
Skrydis 5 ryto iš pradžių nervina. Tokia ankstybė! Bet kai jau 7 ryto klaidžioji po tuštutėles Prahos senamiesčio gatveles, supranti, kad skristi tokią ankstybę visai gerai. Tokios tuščios Prahos daugiau nematėme. Po keleto valandų miestan plūsteli tooooookia minia, kad ohoho.
Prahoje didžiulis turistų srautas. Labai didžiulis. Aišku išpuolė tokios dienos, kai visoje Europoje išeiginės. Toje masėje Praha dingsta. Belieka tik žiūrėti į viršų. Ten irgi yra kai ko įdomaus.
Vieną dieną bandome pabėgti nuo turistų minios ir užsirauname ant čekų minios. Prahos zoologijos sodas. Labai tvarkingas ir įspūdingas sodas. Žvėrys čia atrodo laimingi. Su Kauno net nėra ką lyginti ir Rygai dar toli iki jo.
Ir dar jame užkilti galima lyno keliu.
Ir dar. Maloniai stebina, kad čekai šunis vedasi visur. Jų sutiksi kavinėse, parduotuvėse. Visur. Vos ne kiekviename žingsnyje pakabinti popieriniai maišeliai ekskrementams surinkti. Šūdų gatvėse nesimato. Net į zoo sodą šunis vedasi. Ten net jiem yra atskiras bilietukas. Nebrangus. O kadangi karštos dienos, tai laiks nuo laiko zoologijos sode randi bliūdelį ir kanastrėlį vandens, šuniui pagirdyti.
Ir dar dar. Čekai mėgsta pasipelnyti iš turistų. Pavyzdžiui valiutos keityklos, atrodo kursas padorus, komisinių neima. Keičiant pinigus pasirodo, kad tas kursas galioja tik keičiant didžiules pinigų sumas (50.000 kronų (apie 6000 Lt)) (kas tokias sumas grynais nešiojasi). Mažesnės sumos prilyginamos mini sandėriui ir kursas beveik dvigubai mažesnis. Gaunasi apiplėšimas viduryje dienos. Nežioplinėkite!