2009 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

Valdovų rūmai


Teko pabūvoti beveik pastatytuose Valdovų rūmuose. Prieš šią ekskursiją požiūris į šį statinį pas mane buvo gana skeptiškas. Galiu pasakyti, kad apsilankius ten, požiūris gan kordinaliai pasikeitė. Statytojai neakcentuoja, kad ten viskas autentiška. Aišku, kad ne. Bet kiek įmanoma jie stengėsi atkurti kuo tiksliau. Na bet tegul pasakoja vaizdai:
Pagrindinis įėjimas
Vidinis kiemelis

Turbūt įdomiausia dalis yra pietinio korpuso rūsyje. Ten yra atkasti senųjų rūmų pamatų ir mūrų liekanos. Kaip pasakojo, ši dalis ir papasakojo daugiausiai kaip ten viskas buvo. Statytojai gavo užduotį išsaugoti visa tai. Teko kalti polinius pamatus. Dabar, pasak statytojų, Valdovų rūmai kiek stiebiasi į viršų, tiek leidžiasi ir žemyn. Čia dirvožemis gana sudėtingas – durpynai ir vanduo, tad polius teko kalti labai giliai.


Štai ant šitų polių dešinėje ir stovi visas Valdovų rūmų pietinis korpusas.
Prie viso šito vis dar darbuojasi archeologai arba konservuotojai
Pietinio korpuso galerija
Statytojai nesiekė žūt būt imituoti senovės. Pastate pilna šiuolaikinės komunikacijos dalykų. Ir liftų ne vienas yra
Aišku viduje ten dar dirbti ir dirbti. Iš to kas jau yra, labai gražiai atrodo krosnys. Visi kokliai yra gaminti rankiniu būdu. Tai labai sudėtingas procesas. Lietuviai šiuos koklius gamino metus, kaip gyrėsi užsieniečiai stebisi, kad taip greitai pagamino.



Skliautinės lubos
Mažoji audiencijos salė. Lubos atrodo labai gražiai, bet čia jos dar nebaigtos. Jos bus dar dažomos, auksuojamos. Aplink jas eina juosta, ant jos pavaizduoti LDK kraštų herbai. Ant sienos čia kabės gobelenai, kurios dar audžia.

O čia didžioji salė. Ji tarnaus kaip audiencijų, priėmimų salė. Taip pat čia vyks konferencijos, koncertai. Sakė jau turi daug užsakymų, ypač 2013 m., kai Lietuva pirmininkaus ES. Jei mažojoje salėje vaizduojami LDK herbai, tai čia planuojama dėti dabartinius Lietuvos miestų herbus.
Montuojant lubas kažkas, turbūt, pamiršo instrukciją
Čia galima pamatyti kaip ir ant ko montuojamos tokios lubos

Šiai tokios lubos yra beveik kiekvienoje salėje. Skiriasi tik raštais ir forma
Pro langus mums atsiveria įprasti objektai, neįprastais rakursais. Kai Valdovų rūmai atsidarys pilnai turbūt tų vaizdų nematysim, planuojama langus uždengti vitražais


Į Karalienės Bonos bokštą patekti dar negalima, bet ten bus savotiška apžvalgos aikštelė
Šiaip statybos vyksta dar pilnu tempu
Viską užbaigti planuojama po 2 metų.

1 komentaras:

  1. sveiki,noriu paklausti ar valdovu rumu foto (viduje ) galima publikuoti internete? (eksponatus ir t.t.)? svetaineje raso,kad butina sutikima rastiska gauti :)

    AtsakytiPanaikinti